Op een zonnige zondagmiddag arriveren wij in het Belgische Gent voor het Design Fest, een nieuw tweejaarlijks 10-daags festival. Volgens de website is het festival onderzoekend, experimenteel en activistisch met een focus op duurzaamheid in al haar facetten en inspireren ze zowel bezoekers als bewoners van Gent…. Wij zijn benieuwd!
Aan de voorbereiding zal in ieder geval niet liggen, we nemen onze intrek in 1898 The Post , het fraai verbouwde en gerenoveerde oude postkantoor van Gent. Ons styling hart maakt een sprongetje !
Alles klopt hier. Het prachtige gebouw. De ligging in het eeuwenoude centrum , het warme gevoel door kleur, materiaal en inrichting , The Gobbler met attente cocktailmannen , het ontbijt met verse Belgische wafels en last bot not least het goddelijke bad & bed.
Snel zetten we onze spulletjes neer in onze ruime en gezellige room with a view op de eeuwenoude Sint Michielkerk.
Tijd voor een pintje op de Graslei !
We raken in gesprek met twee studenten die ons Osteria Delicati tippen. Allé, da’s niks teveel gezegd! Samen met de Gentse buurtbewoners smullen we van vers gemaakte pasta’s met bijpassende Italiaanse wijntjes.
Na een laatste afzakkertje in de cocktailbar ploffen we neer in ons heerlijke bedje en gaan we de volgende dag fris en fruitig op pad naar het Design Fest.
We starten in het Design Museum waar een grote expositie is van ondermeer afstudeerders met als rode draad duurzaamheid.
Na een uur lang van het ene ingewikkelde naar het andere ingewikkelde concept te zijn gehobbeld, duizelt het ons een beetje. We krijgen de indruk dat duurzaamheid ook hier vooral als modewoord wordt gebruikt en vragen ons af in hoeverre de concepten echt realistisch en te realiseren zijn maar misschien is dat ook wel helemaal niet de bedoeling. Suppoost Henk spreekt ons aanvankelijk streng toe dat we nergens aan mogen zitten maar omdat er verder vrijwel niemand anders in het museum te bekennen is , huppelt hij vrolijk achter ons aan om gevraagd en ongevraagd uitleg te geven bij de rest van de expositie. Onze highlight van de dag! Wij hopen dat bij de op hand zijnde verbouwing iets bewaard blijft van de indrukwekkende antieke en nog compleet originele ruimtes in het te renoveren gedeelte.
Aan de lunch dan maar en die is echt bijzonder. In een tikkie aftands gedeelte van het overigens prachtige Gent ligt dit juweeltje, geleid door een lief en bescheiden Belgisch echtpaar. Zij is de gastvrouw en haar man de chef. Het eten is net zo authentiek en origineel als de inrichting. Hun gerookte paling en de asperges in een saus van waterkers zijn onvergetelijk. Eenvoudig en puur, daar houden wij van. Echt een aanrader als je in Gent bent.
Op naar “De Wilde Route” waar verschillende designwinkels een parcours door Gent vormen en ontwerpers een onverkoopbaar product omtoveren tot een verkoopbaar item of uniek design in de desbetreffende shops. Wij hebben het sterke vermoeden dat deze route bedacht is door een stagiair van de kunstacademie die deze stad alleen ’s nachts en dronken doorkruist want tijdens onze 4 uur durende tocht is er niets te vinden wat óf open óf inspirerend is.
Dan maar weer wat eten ! Deze keer eten we heerlijk bereide Vol-au-vent in De Revue, een bistro met typisch Belgische specialiteiten. Als je gaat, zorg dan dat je een plekje krijgt in het sfeervolle gedeelte boven.
Super leuk tijdens het Design Fest is onze workshop borduren met een groep Portugese oma’s.
De volgende dag sluiten we, na een heerlijk ontbijtje , ons bezoek aan Gent af met een ouderwetse rondvaart over de Leie.
Altijd leuk want je ziet de stad eens van een heel andere kant en als je een goede gids hebt, weet je in 1 uur vaak genoeg en hoef je niet allerlei reisgidsen door te spitten.
Wij vinden Gent hip, bruisend, gezellig, lekker en vooral verassend mooi. Of het Design Fest voor herhaling vatbaar is, weten we nog niet maar Gent is dat zeker wel!
Inspired by the eye….
The eye loves linnen !
Op ons bed, aan ons lijf of wapperend voor de ramen, wij zijn gek op linnen en in België ook ! In heel Vlaanderen is door de eeuwen heen vlas verbouwd en verwerkt tot linnen. Het klimaat en de ligging van deze met riviertjes doorkruiste streek maakte dit deel van België heel geschikt voor de vlasteelt, vooral in de Leiestreek. Maar liefst 71% van de gezinnen leefden halverwege de 19e eeuw van deze industrie en hoewel het deze regio een zekere welvaart bracht, hadden veel wevers het zelf meestal moeilijk. In de 20ste eeuw loopt de productie in Vlaanderen terug. De laatste tijd is linnen weer populair, ook omdat het veel duurzamer is dan veel andere stoffen en meestal dichtbij wordt geproduceerd. Ben je op zoek naar mooi linnen voor je gordijnen, kussens of tafel en bedlinnen? Kijk dan eens bij By Molle. Daar hebben ze een tijdloze collectie in een aansprekend kleurenpallet en maken ze alles in hun eigen atelier, ook op maat.
Bar Bricolage
Van 6 mei tot 17 september is Bar Bricolage the place to be in Gent ! Deze groene oase in de Gentse stadswildernis wordt bezocht door mensen van alle leeftijden en pluimages. Zij ontdekken er plezier, rust, vriendschap, culinair & cultureel lekkers én de mooiste zonsondergang van Gent. Cocktails, food, markten, expo’s, film, dj’s, een wereldse BBQ, yoga, absurde interventies, muzikale turbulenties en veel meer maken dat er altijd iets te beleven valt op Bar Bricolage.
Beeld: Stijn Vanderdeelen / STYN.be (c)
Enjoy the silence !
Enjoy the silence is een unieke wandeling die het best tot zijn recht komt wanneer de zon (net) onder is. Ervaar het prachtig verlichte Gent door de ogen van Bieke Depoorter. Zij is een bekroonde Gentse fotografe en lid van het befaamde fotoagentschap Magnum. Haar persoonlijk uitgestippelde route leidt je in je eigen tempo en tijd langs de meest bijzondere plekjes waar zij mooie herinneringen heeft gemaakt tijdens haar opleiding in deze echte studenten stad.
Gentse Waterzooi
Wij hebben het niet gegeten tijdens ons bezoek aan Gent maar het schijnt bijzonder lekker te zijn, is op veel plekken in de stad te krijgen en is typisch Gents: Waterzooi . De oorsprong van waterzooi gaat terug tot de Middeleeuwen. De zoetwatervissen in en rondom de Gentse rivieren werden voor dit gerecht gebruikt. Van de stukken vis werd een soep of stoofpotje gemaakt met groenten en aardappelen. De waterzooi kent twee varianten één met vis en één met kip. Waarschijnlijk omdat er rond Gent ook veel kippenboerderijen zitten en de kwaliteit van het water er niet beter op werd. Een gerecht dat al eeuwen bekendheid geniet en wij tijdens onze geplande dia -avond van Gent zeker gaan maken !